Hamborg er lige i nærheden og bestemt et madbesøg værd!

Da jeg gik i lære som kok havde jeg allerede en bachelor fra universitetet og var en forholdsvist gammel “kommende kokke-elev”. Jeg var derfor meget opsat på ikke at “spilde tiden” under min uddannelse og besluttede hurtigt at sigte efter stjernerne i mit valg af læreplads. Samtidig havde jeg lyst til at komme ud at rejse – og jeg endte med en læreplads på michelin-restauranten Das Kleine Rote i Hamborg. Restauranten er desværre lukket nu, men jeg lærte fantastisk meget om at lave klassisk mad med et moderne pift, de gode råvarer og om en køkkenkultur præget af stor respekt og faglighed. Siden jeg boede dernede er jeg jævnligt kommet i Hamborg og her kommer et par anbefalinger af de steder jeg holder af at besøge.

Her får du mine tips fra Hamborg

Fischbrot og Frische Paradies

Mange kender det berømte Fischmarkt nede på kajen i Hamborg, hvor man i weekenden kan købe frisk fisk, fadøl, grøntsager og danse til live-musik fra klokken 5 om morgenen. Hvis man fortsætter længere ud langs havnen i retning væk fra byen kommer man ud til alle de store grossister der leverer delikatesser og specialiteter til de mange top-restauranter i Hamborg. De fleste steder kan man også handle som privatperson, og bl.a. i delikatesse-markedet Frische Paradies har de et kæmpe udvalg af de lækreste fisk, friske trøfler, olier, oste og meget mere. Og priserne er meget rimelige; faktisk er mange varer billigere end hvad vi betaler når vi handler engros til Skafferiet – så det er altså på mange måder et skønt sted at kigge indenfor. Det ligger på Grosse Elbstrasse 210. Deres facebook-side kan findes her: https://www.facebook.com/pages/Frische-Paradies/166166460064769

Skråt overfor stedet ligger en lille bar der laver forskellige varianter af Fischbrot (en slags sandwich med hvidt brød og fisk) – og fiskestykkerne er tykke, saftige og helt frisk-panerede. Da jeg var der for nylig var deres fischbrot lige blevet kåret som det bedste i Hamborg – så lad dig ikke snyde af stedets lidt tarvelige udseende – det er meget originalt tysk, og maden er super lækker (og billig).

Japansk mad i verdensklasse

På Colonaden ligger en godt skjult japansk restaurant på 1. sal over en tøjbutik. Jeg har aldrig i mit liv smagt så lækker japansk mad og sushi (men jeg har desværre heller ikke været i Japan endnu). Som oftest bliver de lækreste fiskeudskæringer sendt direkte til Japan efter fangst, men denne restaurant køber hele fisk hjem og skærer selv det hele ud – og de har derfor adgang til alt det lækreste. I Hamborgs kokke-liv er det udbredt at tage derned efter arbejde sidst på aftenen og give en hånd med udskæringerne – fiskene er nemlig så store at de ikke kan komme op i restauranten. Om natten spærres gaden under restauranten af, og de store fisk skæres op dernede før de kan bæres op i køkkenet. Stedet hedder Matsumi og man skal nok bestille bord på forhånd. Hvis I skal spise sushi kan I evt. bestille plads i baren (“tresen”). Her kan man sidde og spise og nyde udsigten når de står og laver sushien. Stedet er typisk japansk og primært besøgt af japanere. Deres hjemmeside er denne: https://www.matsumi.de

Koreansk mad og fermentering i Eimsbüttel

På Heussweg i Eimsbüttel ligger en stor koreansk restaurantKimchi der specialiserer sig i at lave koreanske grill-retter der tilberedes ved bordet. Alle der interesserer sig for fermentering skal unde sig selv den oplevelse af smage deres fermenterede saucer og bønner, der spises sammen med koreanske grøntsager og frisk-grillede kødstykker. Maden “pakker” man selv i sprøde salatblade som spises med hænderne – og selvom fingrene bliver fedtede og tøjet lugter af stege-os, er det altid en stor fornøjelse for mig at komme på Kimchi. På billedet har jeg taget et billede af deres visitkort hvor deres adresse står.

Der Etrusker - italiensk for alle

I det hyggelige kvarter omkring Grindel og biografen Abaton, som er en af de få steder der viser film på engelsk, ligger et af de bedste italienske spisesteder udenfor Italien. Der er altid stopfuldt og rigtig italiensk stemning, med mama i køkkenet og både pizzaer og klassiske italienske retter.
Find dem her: https://www.der-etrusker.de

Køkkentøj for feinschmeckere

I Eppendorf ligger en kæmpe forretning med alverdens udstyr til madlavning. Stedet henvender sig til private og har et kæmpe udvalg af alt indenfor madlavning; fra skåle, gryder, service, stearinlys til madmaskiner. De kalder sig selv for et køkken-tempel – og det er faktisk hvad det er…. Deres hjemmeside hvor du kan finde deres adresse er denne: https://www.cucinaria.de   – og ps: Hvis du er særligt ude efter køkkentøj, så ligger der en Kitchen Aid concept-butik lige ved siden af den lille bar med fischbrot ved Frische Paradies, som jeg nævnte ovenfor. De har ALT indenfor Kitchen Aid og i alle farver….

Küchenfreunden

Er en hyggelig frokost-restaurant og bistro i samme kvarter som Der Etrusker. Min tidligere kollega laver bl.a. de skønneste kager – hun var fungerende patisserie (dessert-kok) da vi arbejdede sammen – og nu forkæler hun gæsterne på dette afslappede og hyggelige sted. Hvis nogen af jer kommer derind og møder Erika i køkkenet, må I endelig hilse hende fra mig ;-) Find deres afvekslende- og inspirerende spisekort kort m.v. her: https://www.kuechenfreunde.net/grindelhof/

Altes Mädchen - det lækre tyske øl fra Ratsherrn

Det efterhånden store hamborg-bryggeri Ratsherrn har en simpel og lækker restaurant, der ligger lidt tilbagetrukket fra café-gaderne i det populære undergrunds-kvarter Schanzenviertel. I restauranten har de en stor åben bage-afdeling med både godt brød og de klassiske flammkuchen, der er en særlig pizza-specialitet fra Alsace, og deres køkken laver simpel og lækker mad. De producerer selvsagt en masse forskelligt godt øl – og man kan købe “smage-sæt” med et udvalg af forskellige øl i små glas – der smager fortræffeligt til maden. Læs mere om dem her:  https://de.altes-maedchen.com

Det var vist alt hvad jeg kunne finde på af tips og anbefalinger i denne omgang. Skriv endelig tilbage til mig hvis I har steder jeg skal opleve i Hamborg – jeg elsker at smage noget nyt (selvom jeg også er nostalgisk og fortsat vender tilbage til mine gode stamsteder dernede..).

Håber I kan bruge mine tips – og får en god tur til Hamborg! 

God påske. Mange hilsener, Jon

LÆS FLERE AF JONS KØKKENNOTER